Evet ilk duyduğumuzda çoğumuza ilginç gelse de 1950’li yıllardaki keşfinden beri sualtı sporlarından biri olan Sualtı Hokeyi günden güne popülerlik kazanmakta ve hem izleyen hem de oynayan sayısını gün geçtikçe arttırmaktadır. 6 kişilik oynanan bu ekstrem spor maske, şnorkel, palet, stick gibi temel abc ekipmanlarından oluşur ve antrenörünüzün size nefes aldığınız için bağırdığı tek spordur.
Oyunun oynandığı havuzun yaklaşık 12-15 m genişliğinde, 21-25 m uzunluğunda olması gerekir ve en az 300 m2 oyun alanı içermelidir. Havuz derinliği ise 2 - 3.65 m arasında olmalıdır. Uluslararası maçlar on beşer dakikalık iki periyottan ve onların arasında üç dakikalık mola periyodundan oluşup toplam otuz üç dakika sürmektedir.
Oyunun dinamiği gereği suyun dışında geçirilen zaman hem oyuna devam edebilmeniz için kritik hem de oyundan uzaklaştığınız için bir zaman kaybıdır. Ama Sualtı Hokeyi sporcularının fizyolojileri bu duruma zamanla çok iyi adapte olur. Çünkü suyun dışında aldığınız nefesin sualtında sizi yalnız bırakmaması gerekir.
Sualtı Hokeyi “puck” adı verilen bir topla oynanır. Yaklaşık 1,5 kg ağırlığında olan ve küçük bir silindire benzeyen bu topu suyun altında hareket ettirip pas atmak için oyuncuların flick denilen bir hareket paternini uygulaması gerekmektedir. Sporcular bu hareketi yapmak için stick adı verilen sopayı kullanır.
Oyunu kazanmak için gereken şey çok basit: 3 metre uzunluğundaki kaleye gol atmak. Fakat ciğerlerinizin aldığı hava ve su altındaki hızınızın yanında bir takım olarak oynayabilmek en önemlisidir. Çoğu takım sporunun aksine sözel olarak iletişim kuramadığınız Sualtı Hokeyinde genellikle gözlerinizle ve taktiklerini aşağı yukarı tahmin ettiğiniz takım arkadaşınızla sezgisel olarak anlaşır ve ani kararlar verirsiniz.
Bir çok kabiliyetinizi aynı anda geliştirecek bu spora siz de var mısınız ? Derin bir nefes alın, maç başlıyor…
Lifeon Concept
Comments