Hareket, bizim dünyamızda nasıl dolaştığımız ve onunla etkileşim şeklimizdir. Ama hareket etmekten korktuğumuzda ne olur? Hareket etme korkusu anlamına gelen kinezyofobi fizyoterapi dünyasında, bir kişinin hareketin daha fazla yaralanmaya ve ağrıya neden olabileceğine inandığı durumdur.
Bize acı veren aktivitelerden kaçınmak doğaldır ancak uzun vadede ağrısız bir yaşam elde etmek için hareketsizliğe neden olan durumları devre dışı bırakmak gerekir. Kronik ağrı sorunları olan birçok insan, ağrı üretebilecek faaliyetlerden kaçınır ve sonunda psikolojik kaçınma kinezyofobi olarak bilinen bir komplekse dönüşebilir. Böyle bir durumda hareketsizliğin sonucu olarak eklem ve kaslarda kontraktür yani sertlik gibi fizyolojik problemler, var olan ağrının daha da şiddetlenmesine ve yeni ağrıların oluşmasına neden olabilir.
Bir fizyoterapist bu korkuyu giderebilecek ve bir yandan da var olan fizyolojik problemleri çözebilecek yeterli donanıma sahiptir. Bununla birlikte kişi ağrıyı yönetebildiğinde kinezyofobinin etkisi gittikçe azalır.
Lifeon Concept
Comments